YOSHIDA KURO-UCHI SANTOKU FUNAYUKI 155 MM

90,00 

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: SUJ-2
Konstrukcija: San-mai / V edge convex / kuro-uchi
Trdota (HRC): 63-64
Dolžina rezila: 155 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 2 mm
Dolžina ročaja: 129 mm
Priporočena velikost ročaja: Japonski WA ročaj / magnolija
Kovač: Yoshida Hamono
Lokacija kovačije: SAGA / Saga Prefektura / Japonska

Kanji na rezilu: 特製 “Tokusei” [posebej izdelan izdelek pri Yoshida Hamono]

1 na zalogi

Šifra: 03010834108 Kategorija:

Opis

Santoku Funayuki  je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski, kakšen centimeter dolžine mu bo zmanjkal edino pri velikih kosih mesa. Funayuki se od osnovne oblike Santoku noža razlikuje po obliki rezila: nagib rezila se počasi vzpenja proti konici noža, pri čemer se ustvari rahla krivina v trebuhu rezila. Tako izgubimo standardno obliko santoku rezila, ki spominja na ovčje stopalo in pridobimo tanko rezilo, ki po obliki spominja na deba nože, vendar je izjemno tanko in natančno (in ni primerno za sekanje kosti in robustna opravila). Zaradi krivine je tako nož bolj pirmeren za določene sekljalne tehnike, kot je npr. zibalna tehnika. Izrazita konica in trikotna zasnova pa bosta odlični pri razrezu manjših kosov mesa in filiranju ribe. Če povzamemo: Funayuki rezilo je odličen hibrid med različnimi tradicionalnimi japonskimi noži, kot so gyuto, santoku in deba, zato je vsestransko in odlično za različna kuhinjska opravila.

→ Beseda Funayuki pomeni “čoln (ocean) gre” in je bil v osovi zasnovan za uporabo na krovu ribiških ladij, da so ribiči lahko hitro razrezali in očistili ribo in preverili kakovost ulova. 

Jeklo Suj-2,  iz katerega je kovano rezilo, ponuja izredne zmogljivosti (HRC 63-64), hkrati pa je zelo enostavno za brušenje. Rezilo potrebuje malo več nege. Po uporabi ga dobro sperite in osušite.

🚩 Rezilo lahko pridobi patino

Ker Suj-2 jeklo vsebuje manjši delež kroma, bo takšno rezilo tekom uporabe dobilo patino. Prednost tega jekla pa je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Za nego rezila priporočamo uporabo olja za nego rezil

Noži kuro-uchi serije, so japonski tradicionalni rustikalni noži, primerni za prvi nakup tradicionalnega japonskega kovanega noža. Kuro-uchi ime se nanaša na zaključni videz rezila, ki je v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino, ki rezilo ščiti. Ročaj je izdelan iz magnolije s plastičnim zaključnim obročkom.

KOVAČIJA:

Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel – njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!

Dodatne podrobnosti

Blagovna znamka

Yoshida Hamono

Material

SUJ-2