MUNEISHI KIRITSUKE AO IRON 210 MM

160,00 

Oblika rezila: Kiritsuke
Jeklo: Blue super steel
Konstrukcija: San-mai / scandi / kasumi kuro-uchi
Trdota (HRC): 63 – 64
Dolžina noža: 346mm
Dolžina rezila: 210mm
Širina rezila: 41mm
Debelina rezila: 3,35mm
Teža: 180g
Dolžina ročaja: 127mm
Tip ročaja / material: Japonski WA ročaj / Oreh, Ovalen – WA klasičen, obroček javor
Kovač: Muneishi
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska

1 na zalogi

Šifra: 41012112110 Muneishi Ao Iron Kiritsuke 210 Kategorija:

Opis

Vsestranski nož, ki se ne bo branil ne mesa ne zelenjave, izredno ugodno razmerje med kvaliteto in ceno za tak nož. Rezilo je kovano ročno.

Dolžina rezila je 210 mm, kar omogoča raznovrstnost in je že dovolj dolgo za uporabo pri daljših rezih mesa.

Ročaj je ovalne oblike in zato primeren za levičarje in desničarje. Izdelan je iz zanimive kombinacije orehovega (ročaj) in javorjevega (pritrdilni obroček) lesa.

Gre za nož, ki bo očaral vse ljubitelje tradicionalnih japonskih rezil!

Sredica tega noža je je Hitachijevo Super Blue jeklo (Aogami Super), ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli.

Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo.

Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. Na prehodu med sredico in zunanjo plastjo lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo.

Kuro-uchi zaključek (kuro = črna barva po japonsko) Med kovanjem so noži izpostavljeni veliki vročini in plamenom ognja, zato se železo na površini oksidira in postane črne barve. Površina se v kasnejših postopkih obdelave tanjša, polira in obdela tako, da se rezilo sveti in da se izpostavi gladko in svetlečo površino noža. V kolikor pa hočemo dobiti t.i. Kuro-uchi efekt, se rezilo v zgornjem delu v kasnejših fazah ne polira več. Gre za tradicionalen videz, nekoliko robusten, vendar z namenom: ogljikova jekla so na ta način bolj zaščitena pred rjo, kot pri visoko poliranih nožih. Seveda gre tukaj tudi za določen estetski namen, zato se s Kuro-uchi zaključkom obdeluje tudi nerjaveče nože, pri katerih govorimo o Neo Kuro-uchi stilu, kjer je temna “patina” namenjena zgolj videzu in stilističnim zaključkom noža.

Ročaj je ovalne oblike in zato primeren za levičarje in desničarje. Izdelan je iz zanimive kombinacije orehovega (ročaj) in javorjevega (pritrdilni obroček) lesa.

Gre za nož, ki bo očaral vse ljubitelje tradicionalnih japonskih rezil!

KOVAČIJA:

Kovačija Muneishi je bila ustanovljena leta 1955 in Hirotaka Muneishi je druga generacija nožarjev, ki je znan po proizvodnji sekir in mačet za gozdarje iz lokalne regije. Kovač Kosuke Muneishi pa je tretje generacija kovačev pa se je specializiral za izdelavo kuhinjskih nožev. Večinoma uporablja jeklo Aogami Super, ki ga sam kali, popušča, kuje in brusi.

 

Dodatne podrobnosti

Blagovna znamka

Muneishi

Material

Blue super steel