HOKIYAMA KIRITSUKE GINSANKO ROSEWOOD 210 MM

225,00 

Oblika rezila: Kiritsuke
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Konstrukcija: San-mai / V-edge / kasumi nashiji
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 365 mm
Dolžina rezila: 210 mm
Širina rezila:  45 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 165 g
Dolžina ročaja: 135 mm
Tip ročaja / material: Japonski WA ročaj / palisander
Kovač: Hokiyama
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska
Kanji na rezilu:  鋭い刃

1 na zalogi

Šifra: 39012112103-Hokiyama Ginsanko Rosewood Kiritsuke 210 Kategorija:

Opis

Kovačija Hokiyama je ta Ginsanko Kiritsuke 210 izdelala posebej za nas. Želeli smo, da združijo preizkušeno obliko Kiritsuke rezila in nerjaveče jeklo (Ginsanko, trdota 63 HRC!) z ročajem iz brezčasnega palisandra (trpežen les in udoben oprijem). Elegantna kombinacija, se vam ne zdi?

Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož, ki bo ustrezal tako profesionalnemu kot tudi ljubiteljskemu kuharju. Dolžina rezila je 210 mm.

Kiritsuke noži so bili v preteklosti v prvi vrsti namenjeni samo glavnemu suši chefu. Čeprav je profil rezila nekoliko bolj raven kot pri Gyuto nožih, gre še vedno za večnamenski nož, primeren za vsakodnevno uporabo, saj je dolžina rezila 210 mm optimalna velikost za sekljanje zelenjave ter rezanje večjih kosov mesa in rib.

Srce noža je Silver Steel III jeklo, trdote okoli 63 HRC, ki mu pravijo tudi Ginsan Steel ali Ginsanko. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostaven za vzdrževanje in odlično drži ostrino.

Nož zaznamujejo zanimivi odtisi kladiva na zgornjem delu rezila, takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža [azijske = Nashi] hruške”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.

Na dnu rezila lahko vidimo zelo lepo poudarjeno ločnico med različnimi plastmi jekla, ki gradijo nož. Takšen tip kovanja imenujemo tudi San-mai, pri čemer mehkejše zunanje plasti notranjo trdo sredico ščitijo pred zunanjimi dejavniki. Na prehodu med jekli lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo.

Odločili smo se za japonski (Wa) ročaj iz palisandra s temnim obročkom. Zaradi  simetrične ovalne oblike se bo ročaj prilegal levi in desni dlani.

Gre za nož, ki ga priporočamo tako zaradi odličnega profila, ravnotežja in preprostega vzdrževanja rezila kot tudi zaradi njegovih estetskih lastnosti. Odlična izbira za darilo in prvi nakup noža!

KOVAČIJA:

Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih.

Dodatne podrobnosti

Material

Ginsan – Silver III

Blagovna znamka

Hokiyama