Opis
Gyuto ali Chef’s knife je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Dolžina rezila je 210 mm.
Srce noža je Silver Steel III jeklo, trdote okoli 63 HRC, ki mu pravijo tudi Ginsan Steel ali Ginsanko. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostaven za vzdrževanje in odlično drži ostrino.
Nož zaznamujejo zanimivi odtisi kladiva na zgornjem delu rezila, takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža [azijske = Nashi] hruške”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.
Na dnu rezila lahko vidimo zelo lepo poudarjeno ločnico med različnimi plastmi jekla, ki gradijo nož. Takšen tip kovanja imenujemo tudi San-mai, pri čemer mehkejše zunanje plasti notranjo trdo sredico ščitijo pred zunanjimi dejavniki. Na prehodu med jekli lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo.
Nož ima yo-style klasični zahodni ročaj brez bolsterja s tremi zakovicami. Ročaj je iz pakka lesa, ki je impregniran z umetno smolo za dolgo življenjsko dobo. Primeren za delo z desno in levo dlanjo. Teža ročaja je komplementarna rezilu, zato ima nož odlično ravnotežje in bo enkraten sopotnik v profesionalnem okolju, prav tako pa je zaradi svoje strukture primeren za spoznavanje z japonskimi rezili in ga zato priporočamo za prvi nakup japonskega noža in kot čudovito darilo za ljubitelje ostrine!
KOVAČIJA:
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih.